Waarom slaaptips tijdens een slaapregressie niet werken!

Waarom de meeste slaaptips voor kindjes over een slaapregressie de oplossing niet bieden.


Vorige week publiceerde ik een blog over slaapregressies bij kindjes van 4 tot 24 maanden. Een uitgebreide blog waarin ik 3 A4tjes vol met informatie schreef over slaapregressies, sprongen en andere ontwikkelingen die het slapen tot een uitdaging kunnen maken. Naast informatie deelde ik per slaapregressiemoment 4 tips die je kunt toepassen. Ik sloot deze blog af met een half A4tje hoe wij als gezin omgaan met slaapregressies en 3 tips voor jou als moeder.

Later bedacht ik me echter dat juist dat laatste halve A4tje het allerbelangrijkste is tijdens een slaapregressie. Want heel leuk al die tips, het internet staat er vol van. Maar wat als jouw kindje desondanks slecht blijft slapen of misschien nog wel slechter is gaan slapen?

Daar sta je dan met je kindje aan zijn bedje voor de zoveelste keer te proberen om hem te laten slapen. Misschien slaapt je kindje wel alleen in jouw armen en begint je dat te benauwen en verlang je naar meer tijd en ruimte voor jezelf. Mogelijk heb je de moed al opgegeven en probeer je het niet eens meer, maar heb je aan het einde van de dag een kindje dat veel huilt en ontevreden is. Wanneer dat in de avond en nacht verder gaat, is er helemaal geen rust meer.

Eigenlijk maakt het niet uit wat je situatie is, als het slapen al niet helemaal lekker ging en er komt een slaapregressie overeen, dan is dat gewoon om gek van te worden. Om nog maar te zwijgen over alle meningen, tips en adviezen die je vanuit je omgeving kunt krijgen.


Wat gebeurt er in je lichaam als je langere tijd slecht slaapt?


Als jouw kindje slecht slaapt en oververmoeid is dan ben jij dit ook. Slaapgebrek zorgt ervoor dat je lichaam (en dat van jouw kindje) meer cortisol (stresshormoon) aanmaakt dat melatonine (slaaphormoon) onderdrukt. Als je langere tijd slecht slaapt dan heb je een verhoogde cortisolspiegel, waardoor je minder makkelijk de slaap kunt vatten en lichter slaapt. Ervaar je daarbij spanning omdat je kindje maar niet wil slapen, niet tevreden is of veel huilt, dan maakt je lichaam extra cortisol aan waardoor je nog slechter gaat slapen.


Het effect van oververmoeidheid op het brein


Rationeel denken kost de hersenen veel meer energie waardoor de hersenen sneller terugvallen op de delen van de hersenen die minder energie nodig hebben, de delen die reageren vanuit emotie en overleven.

Hoe een oververmoeid brein je handelen beïnvloedt

Omdat slecht slapen alles behalve prettig is zijn we geneigd om vanuit emotie en overleven controle over de situatie te krijgen. Je gaat op zoek naar tips en probeert tevergeefs steeds nieuwe dingen en je vraagt je steeds af waarom je kindje slecht slaapt. Echter is een slaapregressie geen goed moment om nieuwe dingen aan te leren of te proberen, juist omdat er al zoveel speelt.

Ga jezelf maar eens na op momenten dat je het erg druk hebt en oververmoeid bent. Dan kost je een nieuwe vaardigheid aanleren veel meer tijd en energie dan wanneer je goed uitgerust bent en minder aan je hoofd hebt. Zo werkt dit ook bij jouw kindje dus ga geen nieuwe dingen proberen, want dit kan jullie juist frustreren. Dat zorgt voor nog meer spanning (cortisol) en nog slechter slapen.

En nog belangrijker, goede slaap laat zich niet dwingen en lukt niet als je oververmoeid of gespannen bent. Daarnaast is slapen loslaten en vertrouwen hebben in je omgeving. Controle maakt dat je je kindje onbewust en onbedoeld het gevoel geeft dat je er geen vertrouwen in hebt.

In veel moeders schuilt perfectionisme

Veel moeders herkennen in meer of mindere mate een perfectionist in zichzelf. Perfectionisme heeft een aantal goede eigenschappen, maar de negatieve kanten kunnen bij oververmoeidheid nog meer in je nadeel werken. Zo leggen perfectionisten de lat vaak te hoog, zijn ze bang om fouten te maken, vragen niet makkelijk hulp, houden graag controle en kunnen moeilijk loslaten.


Wat helpt dan wel bij slaapregressie?


Als de hormonen die slaap regelen niet in balans zijn moeten die natuurlijk eerst in balans zijn. Maar dan heb je nog de slaapregressie. Tijdens een slaapregressie vinden er zoveel ontwikkelingen plaats, zowel lichamelijk als in de hersenen van jouw kindje, dat hij daardoor lichter en minder diep gaat slapen. Als hij daarbovenop al oververmoeid was dan maakt dat dat hij nog lichter en dus slechter gaat slapen. Daardoor kan het lijken dat het een onbegonnen zaak is, maar je kunt wel degelijk iets doen.

Accepteren

Accepteer dat er een (tijdelijk) slaapprobleem is dat je niet direct kunt oplossen, zodat je de controle kan loslaten. Accepteren is de eerste en meteen moeilijkste stap. Zeker als je moe bent en kenmerken hebt van perfectionisme. Wat kan helpen is je hiervan bewust te zijn en er met anderen over praaten die dit (h)erkennen.

Rust bewaren

Ook deze tip noemde ik in mijn vorige blog over slaapregressies, maar het helpt ook preventief. Als jij de rust kunt bewaren dan speelt er minder spanning en kun je een stevig vangnet voor jouw kindje zijn, want die heeft het net als jij heel moeilijk.

Zorgen voor slaap

Voorkom oververmoeid en gedoe (spanning) rondom het bedje en zorg dat je kindje gaat slapen. Zorg voor slaapjes van 45 minuten of langer, ga met je kindje wandelen, draag hem of laat hem desnoods bij je slapen, maar zorg voor slaap!

Hulp vragen

Hulp (durven) vragen is vaak moeilijk, maar kan enorm verlichten tijdens een periode van slecht slapen. Vraag iemand om op te passen of met jouw kindje te gaan wandelen, zodat je even rust hebt en kunt rusten om de rust voor jouw kindje te bewaren. Koken, poetsen, boodschappen doen, je hart te mogen luchten, het maakt niet uit wat je vraagt, als je maar begint met (durven) vragen. Het zal je verbazen hoe graag mensen willen helpen.


Hoe kun jij een oververmoeide moeder tijdens een slaapregressie helpen?


Iedere moeder is bekend met de uitdagingen rondom slapen en opvoeden. Als we een ander hierbij horen worstelen dan willen we heel graag helpen en een oplossing bieden, juist omdat we vaak weten hoe het is. Een probleem heeft een oplossing nodig, dat is logisch. Echter vergeten we wel dat we allemaal anders zijn. Zo ook onze kinderen. En dat er verschillende typen ouders en ouderschapsstijlen zijn. Die tip die bij jouw kindje goed werkte kan juist averechts werken of niet aansluiten bij de visie van een andere moeder en haar gezin, waardoor je een moeder alleen maar onzeker en verdrietig kunt maken.

Maskers af en eerlijk over het moederschap

Wat echt zou helpen als we als moeders eens eerlijk gaan zijn over het moederschap en echt luisteren naar een moeder die het even heel zwaar vindt, zeker als ze ook nog eens nauwelijks slaapt. Dat je het niet wegwuift als “ze gaan vanzelf doorslapen”, want dan neem je het gevoel van deze moeder niet serieus.

Als je merkt dat een moeder tevergeefs dingen probeert, dan ligt dat niet direct aan die moeder, maar aan het feit dat het niet werkt voor haar kindje. En dat er waarschijnlijk meer aan de hand is waarbij die moeder nog niet de juiste hulp en begeleiding heeft gevonden.

Er hoeft niet altijd een oplossing te zijn. Luisteren, begrip tonen en steun bieden kan een moeder al zoveel goed doen. En moeders die schijn wel ophouden… houden zichzelf voor de gek!


Hoe ga jij als moeder om met een slaapregressie?


Ik ben heel benieuwd hoe jij omgaat met een slaapregressie? Laat het me weten via het contactformulier of stuur een whatsapp.

Vond je deze blog interessant en wil je ‘m graag delen? Klik dan op 1 van onderstaande knoppen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Hi

Ik ben Brennie

slaapverpleegkundige, gecertificeerd kinderslaapcoach, & onrustdeskundige

Leuk dat je mijn blog leest! Grote kans dat je op deze blog bent gekomen omdat je hulp zoekt zodat jouw kleintje beter gaat slapen. Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben of behoefte aan een gesprek? Neem dan even contact met mij op.

Andere blogs