Baby wil niet verder slapen na autorit

Wat te doen als je baby in de auto in slaap valt en daarna niet verder wil slapen?


Je baby is in de auto in slaap gevallen en zodra de auto stilstaat of je wil hem thuis in bed leggen, wordt hij wakker en kan niet meer verder slapen. In dit artikel leg ik je uit: waarom je baby in de auto makkelijk in slaap valt, hij na wakker worden niet meer verder kan slapen en wat je kunt doen om dit te voorkomen en op te lossen als het toch gebeurt. Voor de leesbaarheid heb ik het in dit artikel over een baby, maar dit artikel is ook toepasbaar voor dreumesen en peuters.


Waarom valt je baby makkelijk in de auto in slaap?


Veel baby’s vallen makkelijk in slaap in de auto. Het hobbelen van de auto werkt rustgevend, zeker als de autorit kort voor een slaapje valt of wanneer je baby oververmoeid is, is de kans groot dat hij door het hobbelen makkelijk in slaap valt.

De geluiden van de autorit werken als white noise. White noise is een eentonig geluid (bijvoorbeeld zoemende geluiden) dit kan je baby herinneren aan de baarmoeder, wat een kalmerend effect heeft.


Waarom wordt je baby makkelijk wakker na een autorit?


Dit heeft o.a. te maken met de slaapfase waarin je baby zich bevindt en de mate van oververmoeidheid.

Slaapcyclus

Een slaapcyclus kent meerdere fasen. Tijdens de lichte slaap, droomslaap en de overgang naar de diepe slaap kan een baby makkelijker wakker worden. Als je dan net de auto stilzet, hem uit de auto tilt of in bed legt kan hij wakker worden.

Oververmoeidheid

Wanneer je baby over het algemeen slecht slaapt dan zal hij oververmoeid zijn. Baby’s die oververmoeid zijn slapen lichter en worden daardoor makkelijker wakker, zeker wanneer er in hun slaapomgeving iets verandert.


Waarom kan je baby niet meer verder slapen als hij wakker wordt?


Lichamelijk gezien is het in de meeste gevallen onmogelijk om je baby na een kort inslaapmoment nog in zijn bedje verder te laten slapen. Dit heeft met verschillende processen in het lichaam te maken. Ik benoem hieronder de 2 belangrijkste:

1. Het homeostatisch proces: slaapdruk

Slaapdruk is de druk of de neiging om te slapen. Deze bouwt zicht tussen het slapen geleidelijk op en wanneer deze hoog genoeg is, is het moment dat je kunt gaan slapen. Zodra je slaapt keldert de slaapdruk echter flink naar beneden. Wanneer je baby kort slaapt (10-30 minuten) heeft hij al een gedeelte van zijn slaapdruk weg geslapen en staat deze niet meer hoog genoeg om verder te kunnen slapen.

2. Het ultradiane ritme

Dit is een kleiner ritme of klok binnen onze biologische klok (circadiaans ritme). Het ultradiane ritme heeft op een dag 16 cycli van 90 minuten. Aan het begin van zo’n cyclus is je concentratie hoog, na deze 90 minuten heb je een dip en moet je iets anders doen. Het ultradiane ritme zorgt er ook voor dat je kort voor bedtijd moe wordt. Ga je dan niet naar bed dan ben je over je moeheid heen en weer alert. Je moet dan weer 90 minuten wachten voordat je weer voldoende moe bent om te kunnen slapen.


Hoe kun je inslapen in de auto voorkomen?


Probeer een autorit zoveel mogelijk na of ruim voor een dutje te plannen. Zo voorkom je dat je baby net voor het einde van zijn wakkertijd in slaap valt.

Zorg er daarnaast voor dat je baby even tijd heeft om rustig thuis te komen. Voor sommige baby’s kan het lastig zijn om vanuit de auto meteen weer naar bed te moeten. Dan hebben ze onvoldoende tijd om zich op het slapen voor te bereiden.


Wat als je baby toch in slaap is gevallen?


Komt het niet anders uit en valt je baby toch in de auto in slaap? Probeer dan in ieder geval 45 min verder te rijden zodat hij tenminste een slaapcyclus kan slapen. Een slaapje korter dan 40-45 min geeft geen slaapherstel, waardoor je baby verder oververmoeid raakt. Wordt je baby toch eerder wakker, lees dan onderstaande tip.


Slaapt je baby korter dan 40-45 minuten en wil hij niet meer verder slapen?


Omdat je baby in de auto te weinig heeft geslapen is hij wakker geworden met een slaapschuld (oververmoeid) en zal eerder moe zijn. Kort daarom zijn wakkertijd tot het volgende slaapje in en breng hem naar bed zodra hij moe wordt. Let wel op! Baby’s die oververmoeid zijn laten hun slaapsignalen niet goed zien. Hou dus de maximale wakkertijd in je achterhoofd en kort deze in.

Vond je deze blog interessant en wil je ‘m graag delen? Klik dan op 1 van onderstaande knoppen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Hi

Ik ben Brennie

slaapverpleegkundige, gecertificeerd kinderslaapcoach, & onrustdeskundige

Leuk dat je mijn blog leest! Grote kans dat je op deze blog bent gekomen omdat je hulp zoekt zodat jouw kleintje beter gaat slapen. Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben of behoefte aan een gesprek? Neem dan even contact met mij op.

Andere blogs